Tuesday, 21 January 2014

UE trebuie (sau nu) să devină Statele Unite ale Europei?

Instrumentul de lucru esenţial a fost traducerea. De dragul vremurilor de altădată, în aşteptarea altora, mai bune, hai să ne amintim. Ingredientul vine din ultimul număr al Time, Can Anyone Stop Hillary? La fel de bine ar fi putut să se numească, de ce nu, Can Anyone Stop the EU Crisis?...mai ales pentru că ediţia din 27 ianuarie consacră trei pagini unui subiect deloc plictisitor dar mereu ...asemeni unei butade: Europa şi criza.

Rana Foroohar crede: pentru ca minunata "criză existenţială a Europei să fie lăsată undeva larg în spate", UE ar trebui să se ocupe de rezolvarea a patru aspecte:
  • să creeze o adevărată uniune bancară
  • să forţeze Germania să evolueze, să depăşească statutul actual de "Chină a Europei"
  • să îşi asigure o marjă de manevră confortabilă, o facilitate cantitativă la care băncile să poată recurge în ca zuri excepţionale, aşa-numita quantitative easing (QE)
Soluţia ar fi ca Banca Centrală Europeană să facă ceea ce face Fed de patru ani şi jumătate, adică să cumpere masiv active cu dobândă pe termen lung, pentru a crea astfel mai multe lichidităţi şi a obliga sectorul privat să facă investiţii.
  • să reafirme angajarea într-o adevărată uniune politică...
Acest din urmă punct mi se pare cel mai dificil de realizat. NU pentru că ar fi imposibil, cu pentru că este un deziderat abstract, imposibil de cuantificat şi greu de demarat: de unde să începi, ce tai, ce adaugi, ce schimbi...Mai ales când la mijloc se află un artificiu...politic. 
Liderii europeni au afirmat mereu că unificarea economică s-a dorit a fi dintotdeauna doar un prim pas spre o mare uniune politică. Însă adevărul este că, începând cu comunitatea cărbunelui, din 1951, până la apariţia monezii unice, 48 de ani mai târziu, Europa a ales calea cea mai uşoară şi a decis să facă doar strictul necesar pentru a beneficia de avantajele unei apropieri economice, fără a abandona total politicile naţionale.
Acestea fiind spuse, în prag de alegeri electorale, o întrebare ca cea din debutul articolului ilustrat cu fotografia celor care "fac" Europa de azi (Merkel, Hollande, Draghi, Barroso), devine aproape inutilă. 

Ce poate face Europa? 
Este simplu: să vrea să facă deja ceva ar fi un bun început. Să accepte evoluţia, idem. Să realizeze, asemeni publicaţiei britanice, că fără o adevărată uniune politică nu se va mai putea continua. Chit că ea ar fi o federaţie...De ce nu? Până la urmă, scrie Time,  
pentru ca cel puternic să-l poată ajuta pe cel slab, ca cel slab să fie capabil, în fine, să contribuie şi el la bunăstarea uniunii, UE trebuie să devină Statele Unite ale Europei.

1 comment: